ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Cretan Folkloric CompanyMιχάλης Πλατύρραχος
Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.
Ο Μιχάλης Πλατύρραχος γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το 1977. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις Κρητικές συνήθειες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του.
Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια Κρητικιά λύρα. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στην Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.
Συνέντευξη στο Περιοδικό “Epsilon”.
9 August 2006.
(In English with Greek Translation)
Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων στο ύψος των Σπύρου Σηφογιωργάκη και Κώστα Μουντάκη. Με ελάχιστα μαθήματα από τον αείμνηστο συμπάροικο, Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του. Με τη λύρα και το χορό μεγάλωνε και παράλληλα έσκυβε ευλαβικά με το σεβασμό που ταιριάζει πάνω στη λαογραφία του νησιού και τη δισκογραφία και αντλούσε θέματα και ιδέες για να πλουτίσει τις γνώσεις του και να γίνει ο ίδιος κομμάτι αναπόσπαστο του περήφανου λαού της Κρήτης.
Από το 1996 έως το 2015 επιδίδεται στην διδασκαλία της Κρητικής μουσικής και χορού αναλλοίωτα και ανόθευτα από τις τάξεις του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που μετέτρεψε το 1998 από την “Μουσικο-Χορευτική Σχολή Πλατύρραχος“ που ίδρυσε το 1996. Με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης λύρα, βιολόλυρα, λυράκι, κρητικό λαούτο, νησιώτικο ή στεριανό λαούτο, μαντολίνο, έχει συμμετάσχει σε πολλά πολυεθνικά και Ελληνικά Φεστιβάλ στο Σύδνεϋ, σε διάφορες συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, σε ταβέρνες και σε αίθουσες δεξιώσεων αλλά και σε εκδηλώσεις παροικιακών φορέων και χοροεσπερίδες, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής Κρητικής κληρονομιάς, άτομα και μη Ελληνικής καταγωγής.
Να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις συμμετοχές των μουσικο-χορευτικών τμημάτων του μέχρι το 2015: Ελληνικό Φεστιβάλ Σύδνεϋ, Κυπριακή Κοινότητα Ν.Ν.Ο, στα διάφορα RSL Clubs της πολιτείας του Σύδνεϋ, στην Ελληνική Ημέρα που οργανώνουν διάφορες Δημαρχίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές του GATV, SBS Radio, στο Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο, στο Φεστιβάλ Χιλής με την παρουσία συγκροτημάτων από την Νότια Αμερική, στις εκδηλώσεις του Carnivale, στα Centenary Celebrations στο Centennial Park, σε πολυεθνικά φεστιβάλ που διεξήχθησαν στο Darling Harbour, σε Ορθόδοξα Φεστιβάλ, στην ημέρα Ελληνο-Σερβικής φιλίας, σε Ελληνο-Ασσυριακές βραδιές, σε διάφορες συναυλίες όπως αυτή του λαμπρού μουσικοσυνθέτη Θέμου Μέξη στο Sydney Town Hall.
Έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με την λύρα του ακόμα και στην Κρήτη συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις εκεί αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης. Από τα πιο συγκινητικά του ταξίδια υπήρξε το ταξίδι του 2001 και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, όπου εμφανίστηκε στο πανηγύρι του Αγίου Τίτου, τον τόπο που αποχωρίστηκε ο πατέρας του τότε, πριν 30 χρόνια.
Η αγάπη του και η αφοσίωση του για την Κρήτη και τις παραδόσεις της συνεχίζεται, αφού κάθε Δευτέρα βράδυ για δύο ώρες επιμελείται και παρουσιάζει μία ραδιοφωνική εκπομπή προβάλλοντας την Κρητική μουσική, τα ήθη κι έθιμα, τις παραδόσεις, την ιστορία και λογοτεχνία της Κρήτης.
Έχει διευθύνει 8 μεγάλες συναυλίες 5 από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα και στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Σύδνεϋ. Το 1998 “Η Παραδοσιακή Κρητική Φορεσιά Στο Διάβα Των Αιώνων“, το 2000 “Αφιέρωμα Στον Νίκο Ξυλούρη“ για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, το 2001 “60 Χρόνια Από Τη Μάχη Της Κρήτης“ και στα Αγγλικά στην πόλη του Gosford τον ίδιο χρόνο, το 2002 “Αναφορά Στους Πρωτομάστορες Της Κρητικής Μουσικής“, το 2007 “Κρητική Μουσική Χωρίς Σύνορα“ και στα Αγγλικά στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημαρχίας του Marrickville, και το 2012 την συναυλία “Παραδόσεις Της Πατρίδας Μας“.
Το 2014 διευρύνοντας τους μουσικούς του ορίζοντες με το Κρητικό λαούτο δημιούργησε ένα νέο μουσικό σχήμα το Aegean Quartet που σκοπό είχε την παρουσίαση της μουσικής της νησιωτικής Ελλάδας πραγματοποιώντας μία σειρά από εκδηλώσεις στο St George Auditorium αρχικά στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Σύδνεϋ που συνεχίστηκαν αργότερα στο Camelot Lounge του Marrickville με τίτλο “Τραγούδια Της Θάλασσας”.
Το 2019 υλοποιώντας έναν κοινό στόχο με την Χριστίνα Μπακιέλλα γύρω από την μάζωξη και συναναστροφή μουσικών και μουσικόφιλων του Σύδνεϋ καθιέρωσαν τον θεσμό “Sydney Greek Jam” σε μηνιαία βάση.
Το 2020 η αγάπη του για τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας γενικότερα τον έκανε να απλωθεί ακόμα περισσότερο μουσικά στην διατήρηση και αναβίωση της χαμένης μεν αλλά ποτέ αλησμόνητης μουσικής της Μικράς Ασίας, με την δημιουργία ενός ακόμη μουσικού σχήματος με την επωνυμία Banda Politika με σκοπό την προβολή της μουσικής κληρονομιάς των Ελλήνων της ανατολής από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Κύπρο.
Μπαίνοντας στο 2021 με τις μουσικές γνώσεις και τις ικανότητές του έχει δημιουργήσει σχέσεις και συνεργασίες με μουσικούς από άλλες εθνικότητες μετουσιώνοντας και παρουσιάζοντας εν σκηνή μοτίβα παγκόσμιας μουσικής “World Music” με το κλείσιμο του 2020 με ένα ιστορικό γεγονός για την Κρητική λύρα και την υλοποίηση ενός παιδικού ονείρου παίζοντας την Κρητική λύρα μέσα στην Όπερα του Σύδνεϋ για πρώτη φορά με την συμμετοχή του στην εκδήλωση “Τραγούδια Χωρίς Σύνορα“ καθρεπτίζοντας τους οραματισμούς και τα πιστεύω σύμπραξης καλλιτεχνών και “τεχνών” γενικότερα μέσα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πολυεθνικής κοινωνίας της Αυστραλίας του 21ου αιώνα.